En eski sanat dallarından biri olan resim, herkesin kolaylıkla yapabileceği bir çalışmadır. Resim, tarih öncesi çağlarda bir şeyleri anlatmanın yoluydu… Bugün ise bir hobi alanı olarak öne çıkmaktadır. Bunun dışında bazı meslek gruplarında son derece önemli olan bir sanat dalıdır.
PROGRAMIN AMAÇLARI : 1. SEVİYE (4-6 YAŞ)
Bu program ile kursiyerlerin;
a. Resimle ilgili temel kavramları (renk, doku, kolaj, vb.) tanımaları,
b. Sulu, pastel, gazlı, kuru, kuru-sulu boyaları tanımaları ve kullanabilmeleri,
c. Yeteneklerini ve yaratıcılıklarını fark etmeleri,
d. Konularla ilgili bilgi edinme ve uygulama süreçlerinde kursiyer
arkadaşları ve diğer kurs öğretmenleri ile iş birliği yapmaları,
e. Hayal güçlerini geliştirmeleri,
f. Sanat sevgisini kazanmaları,
g. Kurs süresince edindikleri deneyimlerle bilişsel, duyuşsal ve psikomotor açıdan gelişim kazanmaları beklenmektedir.
2. SEVİYE (7-9 YAŞ)
Bu program ile kursiyerlerin;
a. Renk, biçim, denge, hareket gibi temel resim kavramlarını ve kompozisyon bilgilerini edinmeleri,
b. Akrilik boya kullanabilmeleri,
c. Sulu, pastel, gazlı, kuru, kuru-sulu boyaları uygun şekilde kullanabilmeleri,
d. Yaptıkları çalışmalarda yaratıcılık ve yeteneklerini daha bilinçli bir şekilde kullanmaya başlamaları,
e. Konularla ilgili bilgi edinme ve uygulama süreçlerinde kursiyer arkadaşları ve diğer kurs öğretmenleri ile iş birliği yapmaları,
f. Hayal güçlerini geliştirmeleri,
g. Estetik duygularını geliştirmeleri,
h. Sanat sevgisini kazanmış olmaları,
ı. Kursta edindikleri becerileri okul yaşamlarına aktarmaları beklenmektedir.
3. SEVİYE (10-12 YAŞ)
Bu program ile kursiyerlerin;
a. Renk, biçim, denge, hareket gibi temel resim kavramları ve kompozisyon bilgilerini kavrayarak özgün çalışmalar yapabilmeleri,
b. Öğrenilen teknik ve teorik bilgiler ışığında sanat olgusunu kavramaları,
c. Yeteneklerini ve yaratıcılıklarını geliştirerek kullanmaları,
d. Konularla ilgili bilgi edinme ve uygulama süreçlerinde kursiyer arkadaşları ve diğer kurs öğretmenleri ile iş birliği yapmaları,
e. Estetik duygularını geliştirmeleri,
f. Estetik bilgi ve becerilere sahip olmaları,
g. Bireysel potansiyellerinin farkına varmaları,
h. Birey olma bilinci geliştirmeleri,
ı. Zamanlarını verimli kullanmaları,
i. Sanat sevgisini kazanmaları,
j. Yaratıcı, yapıcı, anlatımcı, disiplinli, sabırlı olmaları,
k. Sosyal ilişkilerinde dengeli olmaları beklenmektedir.
PROGRAMIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR:
1. SEVİYE
a. Programın %20’si teori, %80’i ise uygulamadan oluşmaktadır.
b. Teorik bölümde; boyama, baskı, sıçratma, kazıma, lavi, yoğurma malzemeleriyle 3 boyutlu
çalışmalar, kesme-yapıştırma teknikleri ve hikâye, müzik dramatizasyonu yöntemleri hakkında bilgi verilecektir.
c. Uygulamalı bölümde, öğrenilen teknik ve yöntemlere uygun çalışmalar yapılacaktır.
d. Resim terim (renk, doku vb.) ve malzemeleri (palet, fırça vb.) hakkında uygulama sürecinde sözlü olarak bilgi verilip kursiyerlerin bu terim ve malzemeleri tanımaları sağlanacaktır.
e. Kursiyerlere kullanacakları malzeme ve araç-gereçlerin sağlıklarını tehdit etmeyecek özellikte olması gerektiği konusunda bilgi verilip; özellikle sağlık bilgisi ve sağlığa uygunluk konularında bilinçli olmaları sağlanacaktır.
f. Programın uygulanma sürecinde, öğrencilerin sanat eserlerini görmeleri amacıyla Türk ve yabancı sanatçıların çalışmaları slayt sunum ile tanıtılacaktır.
g. Kurs programı kursiyerlerin yaşları temel alınarak düzenlenmiştir. Kursa yeni kayıt yaptıran
kursiyerler yaşlarına uygun seviyeye alınacaktır.
2. SEVİYE
a. Programın %20’si teori, %80’i ise uygulamadan oluşmaktadır.
b. Teorik bölümde; kolaj, lavi, kesme-katlama yöntemiyle 3 boyutlu çalışmalar, strafor baskı,
sıçratma, kazıma teknikleri ve kil ile şekillendirme, hikâye, müzik dramatizasyonu, kabartma
(rölyef) yöntemleri hakkında bilgi verilecektir.
c. Uygulamalı bölümde, öğrenilen teknik ve yöntemlere uygun çalışmalar yapılacaktır.
d. Resim terim (renk, doku, şekil vb.) ve malzemeleri (palet, fırça, vb.) hakkında uygulama sürecinde sözlü olarak bilgi verilip kursiyerlerin bu terim ve malzemeleri kullanmaları sağlanacaktır.
e. Kursiyerlere kullanacakları malzeme ve araç-gereçlerin sağlıklarını tehdit etmeyecek özellikte olması gerektiği konusunda bilgi verilerek özellikle sağlık bilgisi ve sağlığa uygunluk konularında bilinçli olmaları sağlanacaktır.
f. Programın uygulanma sürecinde, öğrencilerin sanat eserlerini görmeleri amacıyla Türk ve yabancı sanatçıların çalışmaları slayt sunum ile tanıtılacaktır.
g. Uygulama sürecinde programı desteklemek amacıyla ressamların sınıfa gelmesi sağlanarak
görüşlerine başvurulacaktır.
h. Kurs programı kursiyerlerin yaşları temel alınarak düzenlenmiştir. Kursa yeni kayıt yaptıran
kursiyerler yaşlarına uygun seviyeye alınacaktır.
3. SEVİYE
a. Programın %20’si teori, %80’i ise uygulamadan oluşmaktadır.
b. Teorik bölümde; kolaj, sıçratma, kazıma teknikleri ve çeşitli malzeme ve tekniklerle 3 boyutlu çalışmalar, kabartma (rölyef), hikâye ve müzik dramatizasyonu hakkında bilgi verilecektir.
c. Uygulamalı bölümde, öğrenilen teknik ve yöntemlere uygun özgün çalışmalar yapılacaktır.
d. Resim terim (eskiz, desen, kompozisyon vb.) ve malzemeleri (tuval, şövale, vb.) hakkında
uygulama sürecinde sözlü olarak bilgi verilip kursiyerlerin bu terim ve malzemeleri tanımaları ve kullanmaları sağlanacaktır.
e. Yaş grubuna uygun olarak yeni konu ve tekniklerin öğrenilmesi ve uygulanması sağlanacaktır.
f. Kursiyerlere kullanacakları malzeme ve araç-gereçlerin sağlıklarını tehdit etmeyecek özellikte olması gerektiği konusunda bilgi verilerek özellikle sağlık bilgisi ve sağlığa uygunluk konularında bilinçli olmaları sağlanacaktır.
g. Programın uygulanma sürecinde, öğrencilerin sanat eserlerini görmeleri amacıyla Türk ve yabancı sanatçıların çalışmaları slayt sunum ile tanıtılacaktır.
h. Uygulama sürecinde programı desteklemek amacıyla ressamların sınıfa gelmesi sağlanarak
görüşlerine başvurulacaktır.
ı. Kurs programı kursiyerlerin yaşları temel alınarak düzenlenmiştir. Kursa yeni kayıt yaptıran
kursiyerler yaşlarına uygun seviyeye alınacaktır
Resim kursuna katılım için bir yaş sınırı söz konusu değildir. Bu nedenle de yetişkinler ve çocuklar için ayrı ayrı resim kursları tek bir merkezden yürütülebilir. Kadın, erkek, yaşlı, genç, çocuk yani isteyen herkes resim kursuna katılabilir. Sadece resim kursuna katılım amaçları değişkenlik gösterebilir. Kimisi hobi amaçlı resim kursuna katılırken kimisi de güzel sanatlara hazırlanmak için katılabilmektedir. Bu yüzden de amaç eğitimin içeriğini de belirlemektedir.
Resim kursunun faydaları bireyin amacına göre değişkenlik gösterir.
Güzel Sanatlar Fakülte sınavlarına hazırlananlar için sınavı kazanmak en önemli fayda iken; resim alanında yetenekli olan birinin kendisini daha fazla geliştirmesi ayrı bir faydayı oluşturur.
Mimar, mühendis gibi meslek gruplarına mensup olan bireylerin çizimlerini iyileştirmeleri de en önemli faydalardandır.
Çocuklarda resim kursu ise çocukların düşünsel dünyalarını geliştirir, içsel huzur sağlar, sosyal bireyler olmalarını sağlar, iletişimi güçlendirir.
İnsan doğasını mutlu eden en önemli sanat dallarından biri olan resim sanatı ile yaptığınız resimlerle bir sergi açabilirsiniz, yakınlarınıza hediye edebilirsiniz.
Ayrıca resim sanatıyla ilgilenenlerin yurtdışı eğitimlerinde şart olan portfolyölerinin hazırlanması da resim kursu ile mümkün olabilir.
Resim kursuna katılma amacı herkes için aynı olmasa dahi resim kurslarında değişmeyen bazı teknik resim eğitimleri vardır. Yani hobi amacıyla da özel yetenek sınavına çalışmak için de resim kursuna katılsanız değişmez resim eğitimi vardır. Bunlar bir plan dahilinde ve verimli bir biçimde yürütülür. Şimdi sizler için resim kursunda neler öğrenildiğini tek tek sıralayacağız;
Resim kursunun ilk konusu genel olarak, tanışma ve resim malzemelerinin tanıtımı olmaktadır. Ancak ileri düzey resim kurslarında bu adım söz konusu bile değildir.
Temel çizim teknikleri olarak da bilinen ilk çizim teknikleri, çizim konusundaki püf noktaların profesyonel uzman tarafından aktarılmasıdır. Bu noktada hangi çizim için hangi kalemin kullanılması gerektiği, gögle, ışık ve desen çizimleri bu aşamada önem kazanmaktadır.
Resim sanatında kullanılan karakalemler 4B, 2B ve HB kodlu kalemlerdir. Obje, figür, desen, geometrik düzlem, yansıma ve gölgelendirme çizimleri ile karakalem çalışması öne çıkmaktadır. İç mekan, dış mekan ve tonlama çalışmaları da yine karakalem çizimleri ile gerçekleşmektedir.
Resim sanatında renklendirme son derece önemlidir. Bu renklendirme kimi zaman boyalarla yapılabildiği gibi sadece karakalem çalışması şeklinde de olabilir. Renklendirmeye konu olan boyalar ise pastel boya, sulu boya, akrilik yağlı boya, kuru boya ve diğer renklendiricilerdir. Her resim için boya türlerinden her biri kullanılmaz. Kimi zaman iki boya çeşitinin tek bir resimde kullanıldığı durumlar da vardır.
Resim kursu çerçevesinde renk kullanımı, ana ve ara renklerin seçimi, yeni renkler elde edebilme ve son olarak renklerin anlamları öğrenilir.
Kompozisyon herkesin bildiği haliyle giriş, gelişme ve sonuçtan oluşan bir metindir. Ancak resimde kompozisyondan kasıt resim içerisinde genel ve özel detayların uyumudur. Genel çerçeve, hatlar, renkler, objektif, denge ve uyum, odak, karşıtlık ve bütünlük kompozisyonun ana merkezini oluşturur.
Resim göze hitap eden bir sanat dalıdır. Resim içerisinde çizilen ne olursa olsun esas olan oran ve orantının sabitliğidir. Bir portre çizdiğinizde göz, burun, kulak, dudak, ağız, kaşlar, kirpikler ve diğer bütün detaylar arasında bir uyum olmalıdır.
Resim kursunda öğrenilen tekniklerle üretilen resim türlerinin başında figür ve portre çalışmaları gelir. Her resim kursuna başlayanlar mutlaka bir portre çalışması yapar.
Resim kursu resim sanatına olan merakınızı çeşitli tekniklerle birleştirerek bir öğretme sürecidir. Dolayısıyla resim yeteneğiniz olmasa dahi kurs eğitmeni tarafından verilecek olan direktifleri yerine getirerek resim yapmayı öğrenebilirsiniz. Resim kursuna katılmadan önce eğer resim sanatına yeteneğiniz varsa bu bir avantaj sağlar. Ancak resim sanatına yeteneğiniz yoksa bu negatif bir durum değildir. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki resim yapmayı beceremeyen herkes resim kursuna katılarak sıfırdan resim çizmeyi öğrenebilir.
Nefes Sanat Merkezi, yılların vermiş olduğu deneyim, tecrübe, bilgi ve birikim ile hareket ederken alanında uzman profesyonel eğitmenlerle güçlü bir eğitim süreci sunmaktadır. Planlı ve programlı bir şekilde işletilen resim kursu sürecinde kursiyerler istedikleri başarıyı sağlayarak en üst düzeyde kurstan verim alırlar.
Nefes Sanat Merkezi, sanatın ve sanat dallarının en iyi şekilde yeni nesillere aktarıldığı ve öğretildiği yerdir. Dolayısıyla her birey kendi üzerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirdiği sürece kurstan faydalanmaması elde değildir. Güncel teknoloji ve gelişmelere karşı kayıtsız kalmayan Nefes Sanat Merkezi, her zaman kendisini çağın gereklerine göre revize etmektedir.